Ημερολόγιο άρθρων

Ιουνίου 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Συνταγές

 

 Νηστίσιμα

 

ΡΟΞΑΚΙΑ 

3        φακελάκια μαγιά

2  φλιτζάνια σπορέλαιο

2 φλιτζάνια χλιαρό νερό

½ φλιτζάνι  σιμιγδάλι

ξύσμα πορτοκαλιού

λικέρ –βανίλια –κακάο  (2 κουταλιές  σούπας)

1 κιλόαλεύρι  που φουσκώνει

½ φλιτζάνι καρύδια

Σιρόπι

3 ½ ποτήρια ζάχαρη

2 νερό, κανέλα γαρύφαλλο  ξύλο

½  βάζο  γλυκόζη

½ λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, ρίχνουμε το σπορέλαιο, το λικέρ, τη βανίλια. Το χωρίζουμε σε δυο λεκάνες και στη μία βάζουμε το ξύσμα πορτοκάλι και το μισό αλεύρι και ζυμώνουμε το άσπρο ζυμάρι. Στην άλλη λεκάνη με το μισό μίγμα ρίχνουμε το κακάο, το σιμιγδάλι και τα καρύδια και ζυμώνουμε το σοκολατένιο μίγμα. Ανοίγουμε φύλλο την άσπρη ζύμη και κορδόνι την καφέ. Τυλίγουμε την άσπρη ζύμη γύρω- γύρω από την καφέ και την κόβουμε ροδέλες. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30΄και έπειτα τα σιροπιάζουμε

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΑ1 φλιτζάνι  τσαγιού καρότο τριμμένο1 φλιτζάνι  τσαγιού μήλο τριμμένο1 φλιτζάνι  τσαγιού καρυδόψιχα1 φλιτζάνι  τσαγιού ζάχαρη1 φλιτζάνι  τσαγιού σπορέλαιο½  φλιτζάνι  τσαγιού χυμό πορτοκάλι

ξύσμα πορτοκάλι

1 κουταλάκι κανελογαρύφαλλα σκόνη

3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει

ή κοινό αλεύρι και 1 μπέκιν

1 κουταλάκι σόδα

3 κουταλιές κονιάκ

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΤρίβουμε στον τρίφτη τα μήλα και τα καρότα και τα στραγγίζουμε.Ανακατεύουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τον χυμό και το κονιάκ, τα χτυπάμε καλά και μετά ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά.Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 1800C για μια ώρα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
ΓΛΥΚΟ  ΚΑΡΟΤΟ4  ποτήρια καρότα4 ποτήρια  ζάχαρη4 ποτήρια νερό ΕΚΤΕΛΕΣΗΤα καρότα τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε φετούλες. Έτσι τα μετρούμε.Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για λίγο και ρίχνουμε τα καρότα. Βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό. Λίγο πριν το σβήσουμε ρίχνουμε μια βανίλια και λίγο χυμό λεμονιού.

 

ΓΛΥΚΟ ΒΕΡΙΚΟΚΟ1 κιλόμεγάλα βερίκοκα7 κούπες ζάχαρη3 κούπες νερόασβεστόνεροχυμό λεμονιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΚαθαρίζουμε τα βερίκοκα από τη φλούδα και το κουκούτσι. Τα βάζουμε για 2 ώρες στο ασβεστόνερο. Μετά τα ξεπλένουμε καλά.Βράζουμε το σιρόπι και ρίχνουμε μέσα τα βερίκοκα. Τα βράζουμε 10΄ και σβήνουμε τη φωτιά. Την άλλη μέρα βγάζουν ό,τι υγρά έχουν. Βράζουμε το γλυκό να δέσει και στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.

 

ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΟΥΜΙ1 κούπα σπορέλαιο½ κούπα ρετσίνα1 πακέτο ινδοκάρυδοάχνη1 φαρίνα κόκκινη

¾ κιλού λουκούμια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΑνακατεύω το σπορέλαιο και τη ρετσίνα με τα ¾ του πακέτου από το ινδοκάρυδο και τη φαρίνα. Αφού ζυμωθούν κόβω κομμάτια, σαν καρύδι, κάνω μυτούλα και τυλίγω το λουκούμι. Αν τα λουκούμια είναι μεγάλα, τα κόβω. Τυλίγω τα σκαλτσούνια στο ινδοκάρυδο και τα ψήνω 30΄σε μέτριο φούρνο.
 ΠΑΣΤΑ ΦΛΟΡΑ1 ½ κούπα σπορέλαιο1 κούπα ζάχαρη¾ της κούπας χυμό πορτοκαλιού4 ¼ κούπες αλεύρι1 μπέκιν

1 βανίλια

500 γρ.μαρμελάδα

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗΖυμώνουμε τη ζύμη. Κρατάμε μια χούφτα για να κάνουμε τα κορδόνια.Στρώνω τη ζύμη στο ταψί. Βάζουμε επάνω τη μαρμελάδα, τη στολίζουμε με τα κορδόνια της ζύμης και ψήνουμε

 

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ φράουλεςζάχαρηλεμόνι ΕΚΤΕΛΕΣΗΠλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Τις λιώνουμε λίγο με το χέρι και μετράμε με κούπα. Για κάθε κούπα φράουλα βάζουμε 1 κούπα ζάχαρη. Βράζουμε τη μαρμελάδα να δέσει και στο τέλος ρίχνουμε λίγο λεμόνι.
 ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ1 κιλόπορτοκάλια1 κιλόζάχαρη2 λίτρανερό1 λεμόνι ολόκληρο σε κομματάκια μέσα στο γλυκό   ΕΚΤΕΛΕΣΗΠλένω τα πορτοκάλια, τα ξύνω λίγο με τον τρίφτη και τα κόβω ψιλά – ψιλά κομμάτια. (τα άσπρα μέρη τα πετώ)Βάζω τα κομματάκια πορτοκαλιού μέσα στο νερό και τα αφήνω ένα βράδυ. Το πρωί βράζω 15 – 20 λεπτά και μετά ρίχνω τη ζάχαρη και δένω τη μαρμελάδα

 

ΧΑΛΒΑΣ  ΦΑΡΣΑΛΩΝ1 βιτάμ\1 κιλόζάχαρη1 πακέτο νισεστέ2 ποτήρια νερό2 βανίλιες

1 ποτήρι αμύγδαλα ασπρισμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗΒάζουμε μέσα  στην κατσαρόλα 1 ποτήρι ζάχαρη και το καίμε να γίνει καραμέλα. Ρίχνουμε και τα αμύγδαλα.Μέσα στην κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό στο οποίο λιώσαμε το νισεστέ και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε γρήγορα να δέσει ο χαλβάς. Όταν δέσει τον στρώνουμε σε ταψί, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τον βάζουμε 15΄στο φούρνο.
ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ1 βιτάμ λιωμένο1 φλιτζανάκια σπορέλαιο2 φλιτζανάκια μπίρα1 κούπα ζάχαρη

1 κουταλάκι γεμάτο κανέλα

1 μπέκιν

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί. Πλάθω κουλουράκια και ψήνω.

Αλμυρά

 

 
ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΑΛΜΥΡΑ 1 βιτάμ λιωμένο½ κούπα σπορέλαιο1 κούπα γάλα1 ½ κούπα κεφαλοτύρι τριμμένολίγο αλάτι

1 μπέκιν

αλεύρι (όσο πάρει)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΚάνουμε μια μαλακή ζύμη και πλάθουμε κουλουράκια. Αλείφουμε αυγό, βάζουμε λίγο σουσάμι και ψήνουμε.
ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΕΥΚΟΛΗ1 κιλόαλεύρι1 μπέκιν2 ½ κούπες νερό (ίσως και λιγότερο)1 φλιτζανάκι σπορέλαιο1 κουταλιά ξύδι

λίγο αλάτι

1 βιτάμ μαλακό για πασάλειμμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΒάζω το αλεύρι σε λεκάνη και ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά. Κάνω μια ζύμη και την αφήνω μισή ώρα να ξεκουραστεί.Τη χωρίζω σε τρία μπαλάκια και το κάθε μπαλάκι το ανοίγω χοντρό φύλλο. Στο καθένα αλείφω από ένα κομμάτι βιτάμ που το χωρίζω στα τρία. Αυτά τα τρία βουτυρωμένα χοντρά φύλλα τα βάζω το ένα πάνω στο άλλο και τα τυλίγω ρολό. Το κόβω στη μέση και αφήνω να παγώσουν. Μετά στρώνω το ένα φύλλο αφού το ανοίξω στο ταψί βάζω τη γέμιση της πίτας και το άλλο το ανοίγω και το στρώνω πάνω. Κόβω την πίτα, λαδώνω και ψήνω.
ΚΡΕΠΕΣ (υλικά για 10 κρέπες)1κούπα γάλα1 κούπα αλεύρι1 αυγόλίγο αλάτι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ Χτυπάμε τα υλικά και βάζουμε περισσότερα αν θέλουμε πιο πολλές κρέπες. Βάζουμε το τηγάνι (tefal) να ζεσταθεί, βουτυρώνουμε και ρίχνουμε 1 φλιτζανάκι χυλό. Αφού ροδίσει το γυρίζουμε και από την άλλη. Κάνουμε αρμυρές ή γλυκές κρέπες.

 

ΣΒΑΝΟΠΙΤΑ1 ζαμπόν ZWAN ψιλοκομμένο¼ κασέρι¼ φέτα1 πιπεριά

1 – 2 ποτήρια αλεύρι

4 αυγά

1 κούπα σπορέλαιο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΧτυπάω τα αυγά και ρίχνω το γάλα, το λάδι, το μπέκιν και αφού γίνει χυλός ρίχνω το ζαμπόν, το κασέρι τριμμένο, το τυρί τριμμένο και την πιπεριά ψιλοκομμένη. Στρώνω το χυλό σε λαδωμένο ταψί και ψήνω.

 

ΣΟΥΦΛΕ ΦΟΡΜΑΣ½ κιλό φύλλο κρούστας3 αυγά1 ποτήρι γάλα10 φέτες κασέρι

10 φέτες γκούντα

10 φέτες ζαμπόν  ή πάριζα

(αυτά ψιλοκομμένα)

1 ποτήρι σπορέλαιο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΛαδώνεις τη φόρμα του κέικ και στρώνεις σουρωτά 2 φύλλα. Πάνω τους ρίχνεις τα ψιλοκομμένα κασέρια και το ζαμπόν. Πάλι βάζεις φύλλα, ραντίζεις με λάδι και πάλι ζαμπόν και κασέρια. Επαναλαμβάνεις μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Πάνω στρώνεις 2 φύλλα ωραία. Τρυπάς με το μαχαίρι και ρίχνεις τα χτυπημένα αυγά με το γάλα και ψήνεις. 

 

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΟΥΦΛΕ4 – 6  φύλλα για πίτα (Κανάκης)600 ml γάλα3 αυγά150 γρ.βούτυρο200 γρ.ρεγκάτο τριμμένο

300 γρ.φέτα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗΣε μια κατσαρόλα βράζεις το γάλα και το βιτάμ κατεβάζεις από τη φωτιά.Κομματιάζεις τα φύλλα και τα ρίχνεις στο γάλα μαζί με τα αυγά και τη φέτα ανακατεύοντας. Αδειάζεις το μίγμα σ’ ένα πιρέξ και πασπαλίζεις με το ρεγκάτο. Ψήνεις στους 170 0C για 45΄ να ροδίσει.

 

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ1 κούπα μπύρα1 φλιτζανάκι χλιαρό νερό με1 καρυδάκι μαγιά1 φλιτζανάκι γάλα χλιαρόλίγο αλάτι

λίγο ζάχαρη

αλεύρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΛιώνεις τη μαγιά στο χλιαρό νερό και το γάλα ρίχνεις και τα υπόλοιπα και γίνεται μια ωραία ζύμη. Αφήνεις να φουσκώσει λίγο και κάνεις την πίτσα.

 

ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ4 κόκκινα παντζάρια ωμά τριμμένα2 μήλα πράσινα τριμμένα2 – 3 καρότα τριμμένα1 βαζάκι μαγιονέζα1 σκελίδα σκόρδο

αλάτι – λάδι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΑνακατεύω όλα τα υλικά μαζί και η σαλάτα είναι έτοιμη

 

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ1 πακέτο αριδούλες χρωματιστές1 γιαούρτι στραγγιστόλίγη μαγιονέζαζαμπόν ψιλοκομμένοτυρί έμενταλ σε κύβους(αυτά τα υλικά σε όση ποσότητα θέλουμε)

1 βαζάκι καλαμπόκι

1 πιπεριά φλωρίνης

1 πιπεριά πράσινη σε κομματάκια

αγγουράκι τουρσί

(αλάτι θα βάλουμε μόνο στα μακαρόνια)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΑνακατεύω όλα τα υλικά και ρίχνω λίγο λεμόνι.

 

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΡΟΛΟ1 ½  κιλό σφολιάτα1 μικρό κοτόπουλο100 γρ.μανιτάρια1 κρεμμύδι τριμμένο3 κουταλιές βιτάμ

3 κουταλιές αλεύρι

1 κούπα γάλα

2 αυγά

μαϊντανό

3 κουταλιές κεφαλοτύρι

1 αυγό για άλειμμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΒράζω το κοτόπουλο και το καθαρίζω από τα κόκαλα και τις πέτσες. Το βάζω στην κατσαρόλα και ρίχνω όλα τα υλικά. Ανακατεύω μέχρι να γίνει ένα παχύ μίγμα.Ανοίγω τη σφολιάτα και τυλίγω μέσα το μίγμα. Βάζω το άνοιγμα από κάτω, πατώ τις άκρες να κλείσουν και τρυπώ σε μερικά σημεία με το μαχαίρι. Αλείφω με αυγό και σουσάμι και ψήνω.

 

 

 ΤΟΥΡΤΕΣΓΛΥΚΑ

 

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ3 πακέτα σαβαγιάρ1 ΜΟΡΦΑΤ1 ζαχαρούχο1 τυρί Φιλαδέλφειας 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΌΠΙ

2 ποτήρια νερό

2 κουταλάκια γλυκού Nescafe

8 κουταλάκια γλυκού  κακάο

18 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗΒράζω το σιρόπι. Βουτώ τα σαβαγιάρ.Στρώνω σε ορθογώνιο τάπερ και βάζω κρέμα. Πάλι μπισκότα, την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζω με κακάο.

 

 ΚΑΡΙΟΚΕΣ700 γρ.γάλ2 ποτήρια ζάχαρη2 πακέτα τετράγωνα Παπαδοπούλου360 γρ.φρυγανιά τριμμένη1 ½ ποτήρι ψίχα καρύδια

6 κουταλιές σούπας κακάο

φλούδες από 4 πορτοκάλια

2 κουταλιές σούπας βούτυρο Φυτίνη

 ΕΚΤΕΛΕΣΗΖεσταίνουμε και αναμιγνύουμε το γάλα, τη ζάχαρη το κακάο και το βούτυρο για να λιώσουν όλα.Σπάμε τα μπισκότα σε πολύ μικρά κομμάτια σε μια λεκάνη, μετά τα καρύδια, τη φρυγανιά και το πορτοκάλι, αφού έχουμε ζεματίσει τις φλούδες πρώτα. Ρίχνουμε το πρώτο μίγμα ελαφρά χλιαρό μέσα στη λεκάνη. Το κάνουμε ράβδους πάνω σε μια λαδόκολλα (όχι μια ράβδο, ίσως και 2 -3) και το βάζουμε στην κατάψυξη για μια μέρα. Μετά τα βγάζουμε και παίρνουμε1 κιλόκουβερτούρα που τη λιώνουμε σε μπεν μαρί με 2 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο. Κόβουμε σε φέτες τη ράβδο και τη βουτάμε στην κουβερτούρα. Μόλις κρυώσει την τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
ΤΟΥΡΤΑ ΣΕΡΑΝΟΠαντεσπάνι:5 φλιτζανάκια αλεύρι3 φλιτζανάκια ζάχαρη1 μπέκιν5 αυγά

½ κούπα κακάο

Κρέμα:

1 κουτί ΜΟΡΦΑΤ

1 ποτήρι άχνη

1 βανίλια

Γλάσο:

6 αυγά (μόνο τα τέσσερα ασπράδια)

2 κουταλιές βούτυρο

2 κουβερτούρες

1 βανίλια

Σιρόπι:

3 ποτήρια ζάχαρη

2 ½ ποτήρια νερό

λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΚάνουμε το παντεσπάνι και το ψήνουμε. Αφού κρυώσει το κόβουμε στη μέση. Βράζουμε 10΄ λεπτά το σιρόπι και σιροπιάζουμε την πρώτη βάση.Χτυπάμε τη σαντιγί και τη στρώνουμε στην πρώτη βάση (κρατάμε 1 ποτήρι). Βάζουμε πάνω της και τη δεύτερη βάση και σιροπιάζουμε.Κάνουμε το γλάσο, βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και την κουβερτούρα να λιώσουν. Ρίχνουμε μέσα τα αυγά χτυπημένα και τα άλλα υλικά.Ανακατεύουμε να γίνει το γλάσο και το στρώνουμε πάνω στην τούρτα. Βάζουμε στο ψυγείο. Αφού παγώσει στολίζουμε με τη σαντιγί που κρατήσαμε.

 

 

ΤΟΥΡΤΑ ΡΙΓΕ2 πακέτα σαβαγιάρ1 ΜΟΡΦΑΤ½ κουτί γάλα ζαχαρούχολίγο κονιάκ1 βανίλια

2 κούπες καρύδια αλεσμένα

1 κουβερτούρα τριμμένη

 

Σιρόπι:

3 ποτήρια γάλα εβαπορέ

½ κακάο

7 κουταλιές ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗΤη μόρφατ και το ζαχαρούχο τα βάζω 2 ώρες στην κατάψυξη. Μετά τα βγάζω τα χτυπώ και ρίχνω το κονιάκ και τη βανίλια.Βράζω το σιρόπι και βουτώ τα σαβαγιάρ.Στρώνω σε ορθογώνιο τάπερ. Πάνω τους στρώνω τη μισή κρέμα και πάνω στην κρέμα ρίχνω καρύδια και κουβερτούρα τριμμένη. Μετά πάλι μπισκότα, πάλι κρέμα και τελειώνω με καρύδια και κουβερτούρα.

 

 ΤΟΥΡΤΑ ΑΝΑΝΑ2 πακέτα σαβαγιάρ1 κομπόστα ανανά2 κουταλιές ζάχαρη1 κουτί ζελέ ανανά4 – 5 κουταλιές κάστερ1 μόρφατ

1 βανίλια

1 ποτήρι άχνη

 

Σιρόπι:

2 ποτήρια ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗΚρέμα:Βάζω τον ανανά της κονσέρβας στο μπλέντερ και τον λιώνω, μετρώ 1 ποτήρι ανανά με ένα ποτήρι από το σιρόπι του και 1 ποτήρι νερό. Τα βάζω στην κατσαρόλα, ρίχνω το κάστερ και τη ζάχαρη και κάνω κρέμα ανανά.Βράζω το σιρόπι και βουτώ τα μπισκότα. Τα στρώνω σε τάπερ, ρίχνω πάνω τους την κρέμα ανανά και πάνω της πάλι σαβαγιάρ.Χτυπώ τη μόρφατ με την άχνη και τη βανίλια και στρώνω στην τούρτα. Κάνω το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες στο κουτί και το βάζω στο ψυγείο να πήξει λίγο. Αν θέλω στολίζω πάνω στη σαντιγί ροδέλες ανανά και ρίχνω το παχύρρευστο ζελε. Βάζω στο ψυγείο να παγώσει
ΧΙΟΝΑΤΗ4 φλιτζανάκια γάλα1 μπέκιν1 βανίλια4 αυγά

4 φλιτζανάκια σπορέλαιο

7 φλιτζανάκια ζάχαρη

12 φλιτζανάκια αλεύρι

½ κιλό ινδοκάρυδο για πασπάλισμα

Σιρόπι:

1 ½ ποτήρι ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

1 κουταλιά βιτάμ

2 κουβερτούρες

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΦτιάχνω τη Χιονάτη όπως το κέικ. Χτυπώ τ’ αυγά με τη ζάχαρη, ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά, χτυπώ και στρώνω σε τετράγωνο ταψί βουτυρωμένο. Αφού ψηθεί αφήνω να κρυώσει και κόβω τετράγωνα κομμάτια.Βράζω το σιρόπι και αφήνω να γίνει χλιαρό. Βουτώ ένα- ένα τα κομμάτια και μετά τα βουτώ στο μπόλ με το ινδοκάρυδο. Τα γυρνώ καλά να ασπρίσουν και βάζω τις χιονάτες σε πιατέλα.

 

 ΜΠΑΜΠΑΣ6  αυγά1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό1 κούπα ζάχαρη1 κούπα αλεύρι

½ κούπα γάλα

1 μπέκιν

1 βανίλια

ξύσμα πορτοκαλιού

 

Σιρόπι:

2 κούπες νερό

2 κούπες ζάχαρη

λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΧτυπάμε τ’ αυγά με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Στρώνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε. Αφού ψηθεί το ραντίζουμε με τη μισή κούπα γάλα και το αφήνουμε 5΄ακόμη στο φούρνο. Το βγάζουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Το σιροπιάζουμε. Στολίζουμε με σαντιγί.
 ΡΩΣΙΚΟ ΚΕΙΚ375 γρ.αλεύρι100 γρ. ζάχαρη40 γρ.κακάο1 μπέκιν1 βανίλια

1 αυγό

200 γρ.βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗΖυμώνουμε με το χέρι κάνοντας μια μαλακή ζύμη. Αν κολλάει τη βάζω λίγο στο ψυγείο. Στρώνω σε ταψί λαδωμένο. (κρατώ πολύ λίγη ζύμη)Γέμιση:500 γρ.άπαχο τυρί100 γρ.ζάχαρη, βανίλια3 αυγά,500 γρ.κρέμα γάλακτοςΧτυπώ όλα τα υλικά και στο τέλος βάζω την κρέμα γάλακτος. Στρώνω πάνω στη ζύμη μας και επάνω τρίβω τη ζύμη που κράτησα. Ψήνω στους 160 0C (1 ώρα)

 

 ΚΕΙΚ ΚΑΡΟΤΟΥ2 κούπες  ζάχαρη2 κούπες καρότο τριμμένο2 κούπες αλεύρι (λίγο παραπάνω)1 ½ κούπα καρύδια αλεσμένα

1 κούπα σπορέλαιο

7 αυγά

1 μπέκιν

λίγο γαρίφαλο

λίγη κανέλα

 ΕΚΤΕΛΕΣΗΧτυπώ τ’ αυγά με τη ζάχαρη και ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά. Στρώνω σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνω 1 ώρα. Πασπαλίζω με άχνη.

 

ΠΟΥΤΙΓΚΑ8 αυγά2 κούπες ζάχαρη2 κούπες καρύδια αλεσμένα2 κούπες φρυγανιά τριμμένη

1 μπέκιν

1 ½ κουτ. γλυκού κανέλα

 

Σιρόπι:

3 κούπες νερό

2 ½ κούπες ζάχαρη

λίγο λεμόνι

Κρέμα:

 

1 ½ κουτί εβαπορέ

1 ½ κουτί νερό

1 ποτήρι ζάχαρη

7 κουταλιές σούπας αλεύρι

3 κρόκοι αυγών

1 κουτί άλσα τοπ (1 φακελάκι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗΠαντεσπάνι:Χτυπώ τ’ αυγά με τη ζάχαρη δυνατά να γίνουν αφρός. Χαμηλώνω το μίξερ και ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά. Βάζω το μίγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνω. Βράζω το σιρόπι 10΄ και σιροπιάζω το γλυκό.Κρέμα:Βάζω το γάλα με το νερό στην κατσαρόλα. Ρίχνω και ανακατεύω τη ζάχαρη και το αλεύρι. Δένω να γίνει μια ωραία κρέμα. Κατεβάζω από τη φωτιά και αφού κρυώσει ρίχνω και ανακατεύω τα αυγά. Στρώνω στο γλυκό αφού κρυώσει. Στολίζω με την άλσα τοπ.

 

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ1 ½ κούπα λάδι½ κούπα βιτάμ λιωμένο1 κούπα ζάχαρη¾ της κούπας χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμαλίγο κονιάκ

1 μπέκιν

1 κουταλάκι σόδα

8 κούπες αλεύρι

Σιρόπι:

2 κούπες μέλι

2 κούπες ζάχαρη

2 κούπες νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΚάνω μια ζύμη μαλακή και κόβω κομμάτια σαν ένα μεγάλο καρύδι. Πλάθω μελομακάρονα. Βάζω σε λαδωμένο ταψί και κάνω με το πιρούνι σχέδια επάνω τους. Ψήνω.Βράζω το σιρόπι και αφού ψηθούν τα βουτώ για λίγο στο σιρόπι. Τα στρώνω σε πιατέλα και πασπαλίζω με καρύδια.

 

ΒΡΑΧΑΚΙΑ5 αυγά1 βιτάμ (έξω από το ψυγείο)1 ½ ποτήρι ζάχαρη2 ποτήρια κοπανισμένα καρύδια2 ποτήρια σταφίδες μαύρες

1 μπέκιν

4 ½ ποτήρια αλεύρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΚάνεις μια ζύμη μαλακή. Στρώνεις λαδόκολλα στο ταψί και με ένα κουτάλι βάζεις κομμάτια ζύμης σαν βραχάκια και ψήνεις.

 

 

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ1 κεσεδάκι γιαούρτι1 κεσεδάκι βιτάμ1 ½ κούπα ζάχαρη1 κουταλάκι σόδα2 κουταλάκια μπέκιναλεύρι

ξύσμα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗΧτυπάς τα υλικά όλα μαζί και ρίχνεις τόσο αλεύρι ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακή και πλάθεις κουλουράκια.

 

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΔΙΧΡΩΜΑ2 βιτάμ μαλακά1½ ποτήρι ζάχαρη1 μπέκιν2 βανίλιεςκονιάκ

χυμό ενός πορτοκαλιού

αλεύρι

κακάο (όσο θέλουμε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗΚάνω τη ζύμη, χωρίζω στη μέση και στη μισή βάζω κακάο.Στρώνω τη λευκή ζύμη και πάνω απλώνω τη ζύμη με το κακάο. Τυλίγω σε ρολό, κόβω μπισκότα, βάζω σε λαδωμένο ταψί και ψήνω.
ΦΟΥΝΤΟΥΚΑΤΑΒάση:1 πακέτο πτι μπερ αλεσμένα½ κούπα φουντούκια αλεσμένα1 βιτάμ λιωμένο1 βανίλια

Κρέμα:

60 γρ.βιτάμ

1 κουβερτούρα

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

½ κούπα μερέντα

1 ½ κούπα χοντροκομμένα φουντούκια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΣτρώνουμε σε ορθογώνιο ταψί λαδόκολλα έτσι ώστε να προεξέχει από κάθε άκρη. Ανακατεύω τα υλικά της βάσης και στρώνω στη λαδόκολλα και το πατάμε.Σε κατσαρόλα ανακατεύω τα υλικά της κρέμας μέχρι να γίνει μια ωραία κρέμα και ρίχνω τα φουντούκια. Στρώνω πάνω στα μπισκότα. Το βάζω στο ψυγείο και αφού στερεοποιηθούν κόβω κομματάκια.

 

 ΣΟΥΡΩΤΟ2 γιαούρτια ΑΓΝΟ4 αυγά2 βανίλιες1 μπέκιν

1 ποτήρι σπορέλαιο

1 ποτήρι ζάχαρη

½ κιλό φύλλο κρούστας

Σιρόπι:

2 ποτήρια ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ’ ένα μπολ κάνουμε ένα χυλό με τα υλικά, λαδώνουμε το ταψί. Βουτάμε τα φύλλα στο χυλό  σουρωμένα και τα βάζουμε το ένα κοντά στο άλλο στο ταψί. Αφήνω 2 φύλλα και το σκεπάζω από πάνω.Τρυπώ με μαχαίρι. Ρίχνω λίγο χυλό και ψήνω αφού το χαράξω. Βράζω το σιρόπι 10΄ και σιροπιάζω αφού το κόψω.

 

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ2 πακέτα φρυγανιά τριμμένη1 φλιτζάνι κακάο2 φλιτζάνια ζάχαρη1 ½ φλιτζάνι νερό1 βιτάμ

1 κούπα καρύδια τριμμένα

1 κουβερτούρα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΒάζω στο τηγάνι το βιτάμ και την κουβερτούρα να λιώσουν. Ρίχνω και τα υπόλοιπα υλικά να γίνει ένα ωραίο μίγμα και ρίχνω τη φρυγανιά. Αφήνω το μίγμα να κρυώσει. Τότε βουτώ τα χέρια μου σε ποτό και πλάθω τρουφάκια. Τα τυλίγω μέσα σε ινδοκάρυδο ή τρούφα.

 

 

ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ½ κιλό φύλλο κρούστας½ κιλό κανταΐφι1 βαθύ πιάτο κοπανισμένα καρύδιαμέσα στα καρύδια

1 φλιτζανάκι φρυγανιά και 1 κουταλάκι κανέλα

1 φλιτζάνα  αραβοσιτέλαιο

 

Σιρόπι:

6 ποτήρια ζάχαρη

5 ποτήρια νερό

λεμόνι χυμό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΛαδώνεις 2 φύλλα μαζί. Ξεμαλλιάζεις σ’ ένα μπολ το κανταΐφι παίρνεις λίγο και βάζεις στην άκρη του λαδωμένου φύλλου και πάνω στο κανταΐφι καρύδια αλεσμένα. Τυλίγεις και τα βάζεις σε τετράγωνο ταψί. Τα κόβεις με το μαχαίρι σε κομμάτια και τα ψήνεις να ροδίσουν. Βράζεις το σιρόπι 10΄ και σιροπιάζεις. τ’ αφήνεις μέσα στο φούρνο να φουσκώσουν.

 

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ3 ½ κούπες αλεύρι1 μπέκιν6 ασπράδια(ελάχιστο αλάτι)2 κούπες μαλακό βούτυρο

2 κούπες ζάχαρη

6 κρόκους

1 κούπα γάλα

1 λεμόνι χυμό και ξύσμα

λίγο κονιάκ

άχνη ζάχαρη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΧτυπώ τ’ ασπράδια με το αλάτι να γίνει μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπώ τα υπόλοιπα υλικά, χαμηλώνω το μίξερ και ρίχνω τη μαρέγκα. Ανακατεύω απαλά. Στρώνω σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνω τη βασιλόπιτα. Πασπαλίζω με άχνη.

 

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑμαγιά(1/3 απ’ το καλούπι)5 αυγά (3 ολόκληρα, 2 μόνο κρόκους)1 ½ κούπα γάλα1 κούπα χυμό πορτοκάλι και ξύσμα

1 ½ κούπα βούτυρο φρέσκο

2 ½ κούπες ζάχαρη

μαχλέπι – κακουλέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗΛιώνω τη μαγιά με το χλιαρό γάλα και 1 ποτήρι αλεύρι. Αφήνω 1 ώρα να φουσκώσει. Λιώνω τη ζάχαρη μέσα στο βούτυρο, το χυμό και βάζω τα υπόλοιπα υλικά. Αφού φουσκώσει η μαγιά τη ρίχνω μέσα στα υλικά μου, ανακατεύω καλά και ρίχνω 1 αλεύρι κόκκινο που φουσκώνει μόνο του και2 κιλάαπλό αλεύρι (περίπου). Αφού γίνει ωραίο το ζυμάρι αφήνω να φουσκώσει και πλάθω τσουρέκια. Αλείφω με αυγό και ψήνω.
 ΡΕΒΑΝΙ1 κούπα λάδι σπορέλαιο2 κούπες ζάχαρη1 φλιτζανάκι αλεύρι4 αυγά½ κιλό σιμιγδάλι (1 πακέτο)½ κιλό γιαούρτι (2 κεσεδάκια)

1 βανίλια

1 μπέκιν

1 κουταλάκι σόδα

 

Σιρόπι:

2 ½ κούπες ζάχαρη

3 ½ κούπες νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗΧτυπάς τη ζάχαρη με τ’ αυγά ρίχνεις και τα άλλα υλικά. Στρώνεις στο ταψί και ψήνεις. Αφού ψηθεί βράζεις το σιρόπι και σιροπιάζεις.
ΜΙΡΜΙΓΚΑΤΟ1 βιτάμ6 αυγά1 κούπα ζάχαρη2 κούπες αλεύρι1 κούπα τρούφα, 1 μπέκιν

Κρέμα:

1 ποτήρι νερό

2 κουταλιές βιτάμ

4 κουταλιές κακάο

8 κουταλιές ζάχαρη

2 κουταλιές κάστερ πάουντερ

Σιρόπι:

1 ½ ποτήρι ζάχαρη

2 ½ ποτήρια νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗΧτυπάμε τ’ αυγά με τη ζάχαρη το βιτάμ λιωμένο και ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά. Λαδώνουμε το ταψάκι και ψήνουμε.Βράζουμε το σιρόπι και ρίχνουμε στο χλιαρό γλυκό.Βάζουμε τα υλικά για την κρέμα, τα ανακατεύουμε κρύα και δένουμε την κρέμα. Στρώνουμε στο γλυκό.

 

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΝΕΛΑΣ1 βιτάμ λιωμένο1 κούπα άχνη2 αυγά1 βανίλια

1 μπέκιν

λίγη κανέλα

αλεύρι όσο πάρει

ΕΚΤΕΛΕΣΗΧτυπάμε τη ζάχαρη με το βιτάμ και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, να γίνει μια ζύμη μαλακή. Πλάθουμε μπαλάκια σαν 1 μεγάλο καρύδι. Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και πατάμε με το πιρούνι σταυρωτά την επιφάνεια. Ψήνουμε για 20΄- 30΄. Αφού ψηθούν σε κάθε μπισκότο βάζουμε λίγη λιωμένη κουβερτούρα και λίγο καρύδι. 
ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα3 κούπες βούτυρο μαλακό½ κούπα ζάχαρη2 κρόκους

9 κούπες αλεύρι

λίγο κονιάκ

½ κουταλάκι σόδα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΨήνουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε τους κρόκους, το ποτό με τη σόδα, τα αμύγδαλα και το αλεύρι. Πλάθω κουραμπιέδες και ψήνω. Ραντίζω με ανθόνερο και πασπαλίζω με άχνη.
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΡΥΔΑΣ2 ½ κούπες αλεύρι1 μπέκιν½ κουταλάκι σόδα1 βιτάμ

1 κούπα ζάχαρη

1 αυγό και 1 κρόκο

1 κουταλιά σούπας γάλα

1 κούπα καρύδια αλεσμένα

(για το τέλος) καρύδα, κερασάκι γλυκό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΒάζω σε λεκάνη το αλεύρι , το μπέκιν, τη σόδα και ανακατεύω καλά. Χτυπώ τ’ αυγά με τη ζάχαρη και το βιτάμ και όλα τα υλικά. Κάνω μια ζύμη μαλακή. Πλάθω μπαλάκια και βάζω σε βουτυρωμένο ταψί. Κάνω στο κέντρο με το δάχτυλο μια τρύπα και βάζω μισό κεράσι.Ψήνω για 15΄περίπου. Πριν τα βάλω να ψηθούν τα τυλίγω στην καρύδα. 

 

 

 

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ¼  κούπας κονιάκ½ κούπα σπορέλαιο1 ½ κούπα καρύδια κοπανισμέναλίγο κανέλα – λίγο γαρίφαλο4 αυγά

1 ½ κούπα ζάχαρη

½ κούπα χυμό πορτοκαλιού

1 ½ κούπα αλεύρι

1 μπέκιν

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΧτυπάμε τ’ αυγά με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Λαδώνουμε το ταψί, το αλευρώνουμε και στρώνουμε το μίγμα. Ψήνουμε όπως τα κέικ

 

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΡΟΛΟ1 βιτάμ6 μήλα τριμμένα2 κουταλιές ζάχαρη και λίγη κανέλα (αυτά μέσα στο μίγμα)Παντεσπάνι:6 αυγά

6 φλιτζανάκια ζάχαρη

6 φλιτζανάκια αλεύρι

1 μπέκιν

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΒάζω το βιτάμ στο ταψί να λιώσει. Μετά στρώνω πάνω στα τριμμένα μήλα και πάνω σ’ αυτά το μίγμα για παντεσπάνι και το ψήνω. Αφού ψηθεί πασπαλίζω τον πάγκο με άχνη, αναποδογυρίζω το γλυκό και τυλίγω ρολό. Αν θέλω το σκεπάζω με σαντιγί ή μόνο άχνη.
ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ 4 αυγά1 ½ κούπα ζάχαρη1 κούπα βούτυρο1 κούπα γάλα

1 ½ κούπα αλεύρι

1 μπέκιν

1 βανίλια

1 ½ κούπα ινδοκάρυδο

 

Σιρόπι:

5 ποτήρια νερό

2 ½ ποτήρια ζάχαρη

χυμό λεμονιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗΧτυπάμε τ’ αυγά με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε.Βράζουμε το σιρόπι 10΄ και σιροπιάζουμε. Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο.

 

ΠΟΤΑ

ΠΟΤΟ ΦΡΑΟΥΛΑ1 κιλόφράουλες750 γρ. ζάχαρηκονιάκ ΕΚΤΕΛΕΣΗΠλένεις τις φράουλες και τις κόβεις κομματάκια, ρίχνεις τη ζάχαρη, τα ανακατεύεις και τ’ αφήνεις 1 βράδυ στο ψυγείο.Την άλλη μέρα θα στραγγίσεις τις φράουλες (αφού τις πατήσεις λίγο για να βγάλουν όλο το ζουμί) και θα βράσεις το ζουμί για 2 λεπτά.Όταν μισοκρυώσει ρίχνεις κονιάκ όσο θες. (Η συνταγή είναι1 κιλό)

 

ΠΟΤΟ ΛΕΜΟΝΙ10 χονδρόφλουδα λεμόνια (ή 6 αν είναι πολύ μεγάλα)2 μικρά μπουκαλάκια πόσιμο άσπρο οινόπνευμανερόζάχαρη ΕΚΤΕΛΕΣΗΚαθαρίζεις τα λεμόνια σαν μήλα, βάζεις τις φλούδες σ’ ένα βάζο με το οινόπνευμα και τ’ αφήνεις 10 μέρες στο ψυγείο ή εκτός. Κάθε μέρα κουνάς το βάζο για ν’ ανακατευτούν.Μόλις γίνει κίτρινο είναι έτοιμο και το στραγγίζεις.Βράζεις 1 ½ λίτρο νερό με1 κιλό(παρά 1 ποτήρι) ζάχαρη, και το δένεις.Στο ζεστό σιρόπι (το αποσύρεις από τη φωτιά) ρίχνεις το μίγμα του λεμονιού και το βάζεις για 2 λεπτά ακόμη στη φωτιά.